torstai 29. maaliskuuta 2012

Astrologi Johannes Coppin ja pappi Petruksen kuvitteellinen tapaaminen 23.1.1559

Lääkäri Johannes Copp saapui Turun linnaan hoitamaan Juhana herttuaa, jolla oli sitkeä katarri ja silmäsairaus. Copp oli koulutukseltaan pappi, lääkäri ja astrologi, joka oli työskennellyt niin köyhän kansan parissa kuin Keski-Euroopan hoveissa ruhtinaitten henkilääkärinä. Hän oli julkaissut useita teoksia, mm. astrolabiumin käytön oppikirjan, ruton ja muiden sairauksien parantamisohjeita sisältäviä kirjoja sekä katolisuutta ruoskivan kirjan. Copp oli omistanut ensimmäisen teoksensa itse uskonpuhdistaja Martti Lutherille.

Lääkäri Copp oli suorittanut myös teologin tutkinnon ja hänellä oli linnassa tilaisuus keskustella syvällisesti pappi Petruksen kanssa. Molemmat olivat yksimielisiä siitä, että katolisuuden oli ollut aika väistyä puhtaan uskon tieltä. ”Sola scriptura”, he sanoivat yhteen ääneen. ”Yksin kirjoituksista”, lausui linnan pappi Petrus. Kirkolle Raamattu on sen ainoa perusta. Coppilla oli aiheesta paljon sanottavaa, sillä hän oli julkaissut dialogimuotoon kirjoitetun katolisuutta kritisoivan teoksen.

Lääkäri Copp tunsi tähtitaivaan ja planeetat, joiden asema määrää kunkin ihmisen kohtalon. Tuona tammikuisena pakkasiltana tähdet näkyivät kirkkaina ja astrologi Copp kiipesi linnan merenpuoleisen tornin huipulle, vartiokoppiin, jossa tavallisesti roihusi tervasoihtu. Nyt merkkitulta ei tarvittu, sillä meri oli jäässä ja ensimmäiset laivat pääsisivät tulemaan aikaisintaan toukokuussa. Tähtiä tarkkailemaan oli tullut myös linnan pappi Petrus, joka mietti, uskoako Turun arvoisan piispan Agricolan kalenterissaan julkaisemia merkintöjä taivaankappaleitten liikkeistä ja vaikutuksista, vai luottaisiko sittenkin kuningas Kustaa Vaasaan, jonka mielestä tähtiin tuijottelu oli hölynpölyä.

Turun piispa Mikael Agrcola oli julkaissut Rukouskirjan (1544), johon hän oli liittänyt astrologiaa ja lääkintää käsitteleviä tietoja. Rukouskirjan välityksellä tuli tietoon mm. edulliset suoneniskentäajat. Myöskään muinaiset suomalaisten jumalat eivät päässeet unohtumaan, sillä piispa oli tallentanut niiden luettelon Rukouskirjaan. Johannes Coppilla ei ollut mahdollisuutta tavata Turun mahtavaa piispaa, sillä tämä oli ehtinyt lähteä matkalle Moskovaan. He olisivat voineet keskustella kirkon tilasta, opin puhtaudesta ja jakaa kokemuksia yhteistyöstä kuningas Kustaa Vaasan kanssa. Niin piispa Agricola kuin astrologi Coppkin olivat riitaantuneet kuninkaan kanssa.

Pappi Petrus pystyi tunnistamaan muutaman planeetan, kuten Jupiterin, Saturnuksen ja Venuksen sekä tähtikuvioita, jotka olivat Jumalan luomia kuten maan elävätkin. Petrus tiesi, että Johannes Copp oli oppinut ja asiansa osaava astrologi. Parhaillaan tämä kaivoi esiin kallisarvoisen laitteen, astrolabiumin, ja asetteli sen sopivaan kulmaan vartiokopin kaiteelle. ”Herttua Eerik osaa lukea taivaan merkkejä toisin kuin isänsä. Hän tietää, milloin on paras ryhtyä toimeen ja milloin on vaara uhkaamassa. Minun pitäisi olla herttuan tukena Kalmarissa. Surullista vain, että Eerik herttuan tulevaisuus ei hyvältä näytä, ei hyvältä näytä. Pitäisi iskeä suonta.” ”Niin mutta eihän tammikuussa saa iskeä suonta. Ei ainakaan pääsuonta”, Petrus muistuttaa.

” Onneksi Erikillä on runsaasti naisseuraa. Sopivaa puolisoa ei tosin ole vielä löytynyt, vaikka on etsitty ympäri Eurooppaa”, astrologi toteaa. Pappi Petrus kavahti, sillä linnassa ei ole katsottu hyvällä Coppin ja hänen vihkimättömän naisensa Bonikan yhteiselämää. ”Ei ihmisen ole hyvä olla yksin, Raamatussakin niin sanotaan,” lausui Copp arvaten kumppaninsa ajatukset. Sitä paitsi lääkärinä vakuutan, että likeinen yhdessäolo puhdistaa ruumiin, ottaa pois surun ja on hyväksi sydämelle. Se tekee elämän suorastaan hilpeäksi. Ja antaa hyvän unen. Etsikää tekin nainen itsellenne, olette usein alakuloinen.”, Pappi Andreas piti tuollaista puhetta synnillisenä, vaikka hän olikin suunnitellut vaimon hankkimista itselleen, kun vihdoin papeillekin se oli tullut luvalliseksi. Itse Turun piispa Agricolakin oli mennyt naimisiin. ””Lääketieteellinen tulkintanne on ristiriidassa Raamatun sanan kanssa”, uskaltautui pappi Petrus sanomaan.

”Mikä te olette sanomaan. Mihin te täällä vieläkin uskottekaan, taivaanhenkiin ja maahisiin. Kuulin, että teitäkin joku linnaan taksvärkkipäiviään maksamaan tullut maalainen nimitti Pekoksi. Mikä pellonpeikko te oikeastaan olettekaan, ohrapellot kyllä kasvaa”, kiivastui astrologi Johannes Copp, joka oli muutama vuosi sitten jättänyt vihityn vaimonsa Ludmilan Puolaan ja eli nyt yhdessä kevytmieliseksi havaitun Bonikan ja viiden lapsensa kanssa.

Pappi Petrelius laskeutui tornista alas syvissä mietteissä ja astrologi Copp tähysi taivaalle. Kumpikin tutkiskeli sydäntään ja pohti, mitä oikeastaan tarkoittaa Sola Scriptura.

2 kommenttia:

  1. Annoin sinulle juuri Liebster Blog - kiertopalkinnon.
    http://satuntarinat.blogspot.com/2012/05/liebster-blog-kiertopalkinto.html

    VastaaPoista