perjantai 14. toukokuuta 2010
Vänrikin piilotettu aarre
Purkka-kissamme, Viirun ja Pippurin äiti, on kiinnostunut maalaustaiteesta. Tässä se tutkii Tuulikki Sillanpää—Janssenin teoksessa kuvattua taideteosta.
Jatkan vielä edellisen bloggauksen aiheesta.
Ryöstelevien sotilasjoukkojen pelossa Kurun asukkaat piilottivat kotiensa arvoesineet. Kun Hainarin sotilasvirkatalo lahjoitettiin Turun linnan ulkomuseoon vietäväksi 1903, rakennuksen purkamisen yhteydessä löytyi ullakon täytteistä ihmeellinen maalaus. Monien vaiheiden jälkeen taulu on päätynyt myöhemmin Kurun kunnantaloon.
Vänrikki Carl Gustav Polviander toi maalauksen sotaretkeltä Saksasta mökilleen. Taideteoksen aiheena on: "Imeväinen leikittelee kyykäärmeen kololla ja vieroitettu pistää kätensä myrkkyliskon luolaan." Jesajan kirja 11:8. On esitetty maalauksen olevan itsensä Bartolomé Esteban Murillon (1617—1682) työtä.
Kannattaa katsella ja kuunnella.
Ja tämä myös.
Karin kommentin innoittamana pyysin Gabrielalta alttaritaulun (retablo) aiheeseen liittyvän Raamatun tekstin espanjaksi toivossa, että joku Murillo-tutkija eksyy sivuilleni.
Isaías = Un niño de pecho jugará sobre el agujero de la cobra, y el recién destetado
11:8 extenderá su mano sobre el escondrijo de la víbora.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Sitä en ainakaan epäile että Johan Fredrik Eek löysi sen ranskalaisten kuormastosta. Napoleonin armeija oli legendaarinen rosvoaja, pahimpana keisari itse. Alttarimaalausko? Mutta Pohjois-Saksan protestanttisesta vai Puolan alueen katolisesta kirkosta? Enpä voi sanoa olevani kirkkotaiteen(kaan) tuntija, mutta Murilloa lienee jäljitelty melko lailla vuoteen 1807 mennessä.
VastaaPoistaOnkos kuva niin suuri, että kävisi alttaritauluksi? Sinulla on sotatapahtumat hallussa.
VastaaPoistaSuora lainaus kirjasta: "(...) oli revitty suuremmasta kokonaisuudesta, joka luultavasti oli löydetty valmiiksi reväistynä ranskalaisten kuormastosta." Kovin hutera provenienssi tämä kyllä on. :-)
VastaaPoista