maanantai 20. heinäkuuta 2009

Historiallinen paita, Avaruus, T-paita
Kujen virttyneessä T-paidassa kuulennon kunniaksi ja lauleskelen "Kuu-ukkokaan ei rauhaa saa, kun päällä maan nyt paukahtaa, ja nähdä saa se raketin, mi suunnistaa pois pilvihin", vai miten se menikään. Ystävämme Jussi lahjoitti minulle vuosia sitten paidan, jonka painatus kuvaa neljänkymmenen vuoden taikaista tapahtumaa, ihmisen astumista ensimmäistä kertaa kuun pinnalle.


Paidassa on kuvattuna raketti, jonka toisessa siivessä on teksti USA ja toisessa NASA. Neil Armstrong on pystyttämässä lippua. Hetkeä aikaisemmin hän on sanonut: Houston, kotka on laskutunut. Alhaalla lukee KENNEDY SPACE CENTER. Kuvan reunassa on Design ja jotain, mistä ei saa selvää. Niskalapussa on teksti ONEITA, POWER -T, PRE-SHRUNK, 100% COTTON, MADE IN U.S.A., koko (42-44) ja sitten tuotteen hoito-ohjeita, joita ei ehkä ole kovin tarkkaan noudatettu..


Tein kesällä 1978 kenttätöitä graduani "Nunnanlaheden vuolukivityöstä ja kyläelämästä" varten. Mökin pihamaalla seisoessamme haastateltavani Amalia Lehikoinen osoitti taivaalle, jossa kumotti kuu, ja kuiskasi: "Ja elä sitten usko mittää, jos joku huasttaa, jotta oes immeinen kuussa käynnä. Ei oo käynnä. Puonna oes, jos oes sinne männy." Hän oli hyvin luotettavan tuntuinen nainen, kivilouhoksella työskennelleen miehensä ensimmäisten kumiteräsaappaidenkin ostoajankohdan muisti päiväntarkasti. Myöhemmin olen kuullut muitakin kuumatkaa koskevia epäileviä kannanottoja, mutta mitäpä tuosta.

2 kommenttia:

  1. Pelko kuu-ukon putoamisesta taisi olla todellinen. Mummuni ainakin oli vakuuttunut, että kyllä se sieltä alas tulee, jos siellä vielä sorkkimassa käydään.
    Ja mistäs sitä tietää, onko siellä todellisuudessa käyty. Eikös tässä jokunen kuukausi sitten Amerikoissa julkaistu raportti, jossa kerrottiin koko kuulento/kävelyoperaation olleen pelkkää suuren luokan bluffia...

    VastaaPoista
  2. Siitä kuulin minäkin, että kuvaukset olisi tehty jossain hiekkakuopassa. Kyllä mummut tietää.
    Hauskaa Nina.O., kun tulit kommentoimaan.

    VastaaPoista