maanantai 20. heinäkuuta 2009

Motoristivanhus joka kotiin

Tein vuosia sitten matkan Vienan Karjalan Kostamukseen, Vuokiniemeen, Kelevalaan ja Jyskyjärvelle. Näin siellä monta sivuvaunulla varustettua moottoripyörää. Kuljettajat olivat nuoria miehiä ja kyydittävänä oli mummo, jonka kirjava huivi lepatti virtaviivaisen terävänä.


Meillä Suomessa on kaksi ajankohtaista ilmiötä, moottoripyöriä tulee jatkuvasti lisää liikenteeseen ja vanhuksia on yhä enemmän ja enemmän. Kaikilla perheillä ei ole varaa hankkia moottoripyörää ja se tuottaa suurta murhetta. Yksinäisiä vanhuksia on hälyttävän paljon eikä tiedetä, mihin mummot ja vaarit laitettaisiin.


Miten vanhukset saataisiin liitettyä ydinperheeseen, miten vanhukset saataisiin mukaan elämään ja pysymään ajan hermolla? Mielestäni jokaisen halukkaan pitäisi saada yhteiskunnan varoilla moottoripyörä ja bensat sillä ehdolla, että hän ajeluttaa vanhusta. Moottoripyörän saaminen edellyttäisi tuhansien kilometrien taivalta, ei riittäisi reissut apteekiin tai hautausmaalle tai askertelukerhoon.


Varmaan ilmaantuisi suuri joukko lapsia, lapsenlapsia, sijaisperheitä ikäihmisille ja vapaaehtoistyöntekojöitä, jotka sitoutuisivat ulkoiluttamiseen. Suomessa näkee harvoin moottorirpyörän sivuvaunuja, mutta takaistuimelle voisi laittaa jonkinlaisen korirakennelman, joka pitäisi heiveröisenkin ihmisen kasassa. Näin isovanhemmat pääsisivät päristelemään moottoriteille, osallistumaan nuorisotapahtumiin, motoristikirkkoon, pääsisivät Lapin matkoille ja jopa ulkomaille.


Tietysti joku haluaisi sumuttaa, aina löytyy sellaisia, jotka toimivat epärehellisesti. Joku saattaisi esimerkiksi pyntätä tyttöystävänsä ikäihmiseksi. Toisaalta miehet eivät enää herkästi vaihtaisi ikävertaista aviovaimoa nuorempaan, kun keski-ikäisestä naisesta saa helpommin mummon kuin parikymppisestä.


Mielestäni uudistus on varteenotettava. Jokainen haluaa oman motoristivanhuksen. Muotisuunnittelijat suunnittelevat trendikkäitä lämpimiä ja helposti puettavia asuja ikäihmisille ja kypäriä, sillä mummot ja ukit kannattaa pitää mahdollisimman pitkään elossa ja matkustuskuntoisina. Joku syrjäytynyt vanhus voi kuntoutua niin hyvin, että hankkii oman prätkän. Se olisi vain mainosta kampanjalle.


3 kommenttia:

  1. Ihana idea!!! Ilmoittaudun heti - paitsi blogisi lukijaksi, niin myös pyörään ja sivuvaunuun oikeuttavaksi mummoksi!

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa Sokea kana. Niin, nyt vain pitäisi saada päättäjät tajuamaan.

    VastaaPoista