keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Tykon tykönä


Taidemaalari Tyko Sallinen syntyi tällä paikalla olleessa talossa 14.3.1879 ja on saanut laatan.


Pohjois-Karjassa sijaitseva Nurmes on ollut usean herätysliikkeen vaikutuspiirissä. Meno yltyi mittasuhteisiin, joka sai luterilaisen kansankirkon ihmettelemään ja kavahtamaan. Tyko Sallinen syntyi pahimpaan mylläkkään 130 vuotta sitten.


Miehen iässä taidemaalari Tyko purki lapsuudessa saamiaan traumoja tummasävyisiin rajunoloisiin maalauksiin, joita taidepiireissä paheksuttiin. Hihhulit-maaluksessa on arvostelun mukaan kuvattuna kamalia ihmisiä, oikein luonnon irvikuvia. Ainut valonpilkahdus näkyy seuraväen yläpuolella leijuvassa ristiinnaulitussa ja enkelissä. Tai oikeastaan ei maalauksessa Jeesusta ole naulittu ristiin, hän näyttää paremminkin lentelevän leijan tavoin ja enkeli on mukana samassa virtauksessa.


Minusta maalauksen ihmiset näyttävät tavallisilta Pohjois-Karjalan asukkailta tai suomalaisilta, eivät he rumia ole, häkeltyneitä kyllä. Minkä ikäinen Tyko oli, kun perhe muutti pois Nurmeksesta? Vahvistuivatko mielenvarjot vasta seuraavissa asuinpaikoissa? Mitenkähän Tyko lausutaan Luxenburgin kielellä (Lëtzebuergesch)?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti