perjantai 25. kesäkuuta 2010

Pellolta näyttämölle

Lapsuuteni maisemissa käynnistyy jälleen Vuokonjärven kesäteatterin näytäntökausi. Nyt on vuorossa Seppo Holttisen kirjoittama Impi isännälle, sovitus ja ohjaus Johanna Leksis. Osallistun vuosittain osaavan siippani kanssa flyerin, mainoskortin, julisteen ja käsiohjelman tekemiseen. Viime vuosina on mainoksissa ollut Toivo Toivasen ottamia valokuvia niinkuin tänäkin vuonna, nyt ovat kuvassa näytelmän veljekset Eino ja Reino sekä traktori Nuffield.

Pohjois-Karjalassa viettämäni lapsuus- ja nuoruusajan härvelit ovat saaneet uuden elämän. Traktorilla, jolla naapurin isäntä hoiti viljelyksiinsä liittyviä toimia, pörryytetään nyt näyttämölle. Traktori ja mopo ovat ikäänkuin nekin näyttelijöitä, joiden ilmettä tarkkaillaan.

Kyläläiset tietävät jokaisen menopelin historian, mikä traktori Pekalla oli ennen Nuffieldia ja mitä tuli sen jälkeen. Mopon nuoruus muistetaan ja nuorukainen sen selässä. Vauhtivehjettä nimitetään nykyisin pappamopoksi. Samoin on tiedossa näyttämölle kannetun hetekan historia ja eukon esiliina osoittautuu vuosia kylän pitoja järjestäneen pitokokin essuksi.

Katsomon penkeillä istuvien kyläläisten mielissä pyörii monta tarinaa sen näyttämöllä esitettävän lisäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti