Turun linnan vanhassa osassa syttynyt tulipalo tuhosi esilinnan sisäosat julkisivun puolelta kokonaan viime yönä. Savu ja vesi täydensivät hävitystä.
Tulipalo aiheutti aineellisia, mutta ei korvaamattomia historiallisia vahinkoja, sillä parhaillaan peruskorjattavana olevasta linnansiivestä oli kaikki arvokaa museoesineistö kuljetettu talteen. Linnan uudelle, jo restauroidulle osalle ei aiheutunut vahinkoja.
Kello yhden jälkeen syttynyt tulipalo saatiin taltutetuksi aikaisin aamulla. Uusi palomuuri pelasti linnan täydelliseltä tuholta. Palon syttymisen syytä ei vielä tiedetä. (Ilta-Sanomat 7.3.1980.)
Turun linnan esilinnan tulipalosta tulee ensi vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Niinkuin uutisesta luitte, linnan kaupunginpuoleinen osa oli peruskorjattavana ja sen vuoksi museohuoneet oli tyhjennetty esineistä ja tyylihuoneiden tapetit kääritty museon varastoon. Vaurioita kärsivät lähinnä Turun linnan puurakenteet ja seinäpinnat.
Brahen sali ja vieressä olevat kustavilaiset huoneet olivat tuhon omia. Viimeinenkin kulmaus vuonna 1599 maalatusta ornamentista paloi samoin kuin viereisten huoneiden 1700-luvulta peräisin olleet viivaornamentit. Maalaukset oli dokeumentoitu tarkasti, joten ne voitiin palauttaa entiseen asuunsa yksityiskohtia myöten. Brahen salin ornamentin maalauksen suoritti Anu Hiltunen.
Rokokoosalin kaakeliuunin laatat halkeilivat. Konservaattorin töitä hoitaneet Reino Mattila ja Juha Stenberg kunnostivat uunin ja valmistivat muutaman kopiokaakelin pahoin vaurioituneitten tilalle. Myös kangaskatto piti puhdistaa perusteellisesti.
Ahrenbergin huoneen kattorakenteet tuhoituivat, sillä niitä ei oltu irroitettu korjaustöiden ajaksi, kuten paneeleja, jotka onneksi säästyivät. Kattorakenteita ei enää pystytty toteutamaan samalla pieteetillä kuin millä alkuperäiset oli tehty.
Valokuvia katseltaessa huomattiin Ahrenbergin huoneessa aikanaan olleen pullonpohjalasi-ikkunat, jollaisia kukaan meistä ei ollut nähnyt. Vahtimestari Kyllikki Virtanen muisti, että hän oli huomannut jossain kaupungin varastossa olevan kasaan taitettuja ikkunoita, jotka oli valmistettu pyöresitä lasinpalasista. Saimme tomuiset nyytit tarkasteltavaksi ja totta tosiaan, ne olivat Ahrenbergin huoneen ikkunat, jotka oli koottu värittömistä ja värikkäistä pyöreistä ja kulmikkaista lasesta. Ensimmäisessä museohuoneessa ikkunat olivat vaatimattomammat. Lasifirma laittoi uudet lasikiekot rikkoontuneiden tilalle ja korjasi juotokset. Vanhat pullonpohjalasit erottuvat uusista sileistä lasikiekoista, koska niissä on kohouma keskellä.
Päättelimme, että koristelliset lasi-ikkunat oli evakuoitu sodan aikana turvaan, joka olikin järkevää, sillä esilinnan koillisosaa vaurioitui pommituksissa. Sotien jälkeen pullonpohjalaseista valmistettuja ikkunoita ei ollut laitettu paikalleen, vaan ne saivat odottaa varaston kätköissä uutta tulemistaan yli 40 vuotta.
Ahrenbergin huoneen ikkunasyvennyksen kasviornamentit maalasi Reino Mattila ja kiitteli mielessään, että oli tehnyt niin perusteellisen dokumentointityön ennen perustyön aloittamista. Ahrenbergin takka oli palanut huonoon kuntoon ja sen Reino muurasi entistä ehommaksi.
Tulipalon syy ei tainnut koskaan selvitä. Linnan edustalla ei ollut työmaata eristävää aitaa, joten rakennustelineille saattoi päästä kiipeämään joku ketterä ulkopuolinen ja aiheuttaa palon. Siihen aikaan ei työmaallakaan ollut ehdotonta tupakointikieltoa.
Mikäli palomuuri ei olisi pysäyttänyt roihua, olisi osa museon arkistoa joutunut tulen ruuaksi ja myös koko Linnankadun puoleinen siipi olisi palanut. Siinä olisivat menneet minunkin vaatimattomat muistiinpanoni parin vuoden ajalta. Tulipalon aikana Linnankadun puolella asuneet talomies ja vahtimestari raahasivat kotiensa tavarat ulos, kun näytti siltä, ettei paloa saada rajoitetuksi. Talonmiehellä riitti moneksi päiväksi kantamista, jotta sai muutamassa tunnissa kiidättämänsä huonekalut ja muun irtaimiston takaisin kotiinsa kolmanteen kerrokseen.
Turun linnan tulipalosta kerrottiin uutislähetyksessä, mutta taisin saada puhelinsoiton kollegalta heti aamusta. Kyllä siinä maidoneritys hetkeksi tyrehtyi äitiyslomalaiselta, niin karmea uutinen se oli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti