Turun linnan esilinnan itäsiipi on se linnan osa, josta löytyy eri tyylien mukaan sisustettuja huoneita. Linnan huoneet saivat 1900-luvun alkupuolella vuosikymmenien aikana uuden muodon, kun museo päällysti huoneiden seinät, katot ja lattiat sen mukaan, minkä aikakuden huone tilaan oli tulossa.
Linnan huoneet tyhjennettiin peruskorjauksen vuoksi ja sain 1970-luvun lopussa tehtäväkseni sisustussuunnitelman tekemisen. Yksimielinen päätös oli, että esilinnan itäsiipi pyhitetään sisustustyylien esittelyyn. Oikeastaan päätös oli tehty jo melkein sata vuotta aikaisemmin, silloin kun museon kokoelmiin saatiin lahjoituksina huonekaluja ja muita sisustukseen liittyviä esineitä. Sain maisteri Hagar Nikanderilta selvityksen huoneista ja suunnittelimme Reino Mattilan ja tutkimusapulaisen nimikkeellä työskennelleiden museolaisten kanssa, mitä muutoksia huonejärjestykseen tehtäisiin. Joiltakin muutoksia tehtiin, mm. Punaisen empirehuone paikalle tuli varhaisrokokoohuone eli myöhäisbarokkihuone. Suunnitelmat käsiteltiin Turun linnan perusnäyttelytyöryhmässä ja Museoviraston asettamassa Turun linnan työryhmässä.
Luonnollisesti tuli mieleen, että huoneet kannattaisi järjestää kronologisesti, edettäisiin vaikkapa 1600-luvun sisustuksista 1800-luvun lopulle.
Mutta kun ei voi.
1) Tyylihuoneiden joukossa on linnan historiaan liityviä huoneita, kuten Brahen sali, ja sehän ei ole siirrettävissä, se on siinä missä on, sisääntuloholvin yläpuolella.
2) Keittiöitä on siiven molemmissa päädyissä kahdessa kerroksissa uuneineen. Keittiöt siis jääkööt.
3) Rokokoosali vaatii ison tilan. Salimaisia tiloja ei ole kuin se juuri, joka sisustettiin rokokoosaliksi. Kultanahkatapettihuoneellekin löytyi vain yksi mahdollinen tila.
4) Ahrenbergin huoneet ovat museon historiaa ja ne sisustettiin Museovirastonkin toivomuksesta valokuvien perusteella vanhaan asuunsa. Toinen huoneista onkin nimetty Ensimmäiseksi museohuoneeksi, se on siis museo museossa. Siis kaksi huonetta omistettiin museon omalle historialle.
Itäsiiven voisi sisustaa enemmän linnan historiasta kertovaksi. Sinne tehtäisiin Pietari Brahen useita huoneita käsittänyt virasto. Myös puoliso Katarina Stenbock saisi omat huoneensa. Keittiöissä esiteltäisiin 1500-1700-lukujen kotitaloutta. Koillinen kulmatorni olisi naisten vankilana. Ja maaherran asunto voitaisiin laittaa myös.
Ehkä itäsiipi olisi voitu omistaa kokonaan linnan historialle, jos museon kokoelmissa olisi riittävästi aiheisiin liittyvää esienitä. Sen sijaan museon kokoelmissa on lahjoituksina tulleita ja ostettuja kartanoiden ja porvariskotien esineitä, jotka näin saivat yleisöä kiinnostavan ja arvoisensa kodin.
Olin kirjoittamassa ihan erilaista juttua, mutta tulikin tällainen tylsänpuoleinen. Ensi kerralla jotain hauskempaa.
Rokokosaal
Die Einrichtung des Raumes mit Landschaftstapeten geschwungenen Möbellinien und Kommoden entspricht der Glanzzeit des Rokoko (1750-60). Die Handbemalten Tapeten stammen aus der Herrenhof Maanpää in Rumättylä und der Kachelofen aus dem sog. Ridderschen Anwesen in Turku (Adr. Läntinen Rantakatu 17).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti