maanantai 22. maaliskuuta 2010
Isac Behmin vaakuna
Turun linnan päälinnassa on huone, joka on saanut nimen Kirjurintupa. Huoneen seinällä on Isak Behmin vaakuna ja vuosiluku (15)97. Mitä tapahtui Turun linnassa tuona vuonna?
Klaus Fleming oli saanut nujerretuksi Santavuoren taistelussa Kaarle herttuaa kannattavat talonpojat. Padasjoellakin taisteltiin.
Kun Fleming yllättäen kuoli, asetelmat muuttuivat. Kaarle herttua nousi maihin Ispoisten Ruskeakalliolla ja piiritti joukkoineen Turun linnan. Varusväki ei pistänyt hanttiin ja linna antautui. Daniel Hjurt saattoi olla lietsomassa kapinahenkeä.
Isak Behmistä tuli Kaarle herttuan kansliakirjuri vuonna 1597. Liittyykö vaakunan piirtäminen kirjurintuvan seinälle tähän valintaan ja työskentelikö Behm linnassa?
Nuijasodan johtajia tuotiin vankeina Turun linnaan. Jaakko Ilkka oli onnistunut pakenemaan vankisellistään edellisenä vuonna, mutta huonostihan siinä sitten miehelle kävi, kun joutui 1597 Isoonkyröön mestattavaksi.
Tapasiko Isak Behm Daniel Hjortin tuolloin linnassa? Viisi vuotta myöhemmin hän oli Ruijan ja Jäämeren komissaarin tehtävissä keräämässä veroja merilappalaisilta. Kumppanina oli Daniel Hjort. Löysin tietoja mm. Ahti Paulaharjun teoksesta Oulun linna.
Sotahistoria täytti kouluajan historian kirjat. Sama ahdistava olo tulee tänäkin päivänä sodista lukiessa. Hirveää lahtaamista oli Sigismundin kannattajan Klaus Flemingin ja Kustaa Vaasan nuorimman pojan Kaarle herttuan toiminta. Pyövelille riitti töitä.
Kirjurintuvan toinen vaakuna on vielä kysymysmerkki.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti