maanantai 25. toukokuuta 2009

Kommentteja lehtiartikkeliin

Tämän päivän Turun Sanomissa on artikkeli "Maarit ompelee keskiaikaa". Tähän olisi aiheellista laittaa linkki, mutta en ala heti konstailemaan, kun kyseessä on ensimmäinen bloggaukseni ja se on hienoo, että minulla on kotisivut ja blogi. Pidän jutuista, joissa mennään työhuoneisiin, lähelle tekemistä, sinne missä hurautetaan ompelukone käyntiin.
Olen joskus katsellut vanhoja valokuvia, joissa museon henkilökunta on pukeutuneena historiallisiin pukuihin. Kokoelmista löytyy Suomen vanhimmat pukukokonaisuudet ja viime vuosisadan alkupuolella henkilökunta keikaili niihin sonnustautuneena ainakin valokuvauksen ajan. Nyt se ei tulisi kuuloonkaan, pukuihin saa koskea vain konservaattorit valkoiset hansikkaat kädessä. Puvut ovat pari sataa vuotta vanhoja, hauraita, ainutlaatuisia. Aika harva muselainen niihin mahtuisikaan, sen verran kapeat uumat ovat olleet esiäideillämme. Miehetkään eivät ole enää hentoja sipsuttelijoita.
Yleisön palvelussa toimiva henkilökunta sai linnaan soveltuvat puvut kai jo 1960-luvulla. Silloin museossa työskennellyt Irma Savolainen suunnitteli renessanssipuvun, jota käytti lippukassanhoitaja ja juhlahuoneiston vartija. Esikuvana oli Portinvartijan huoneen seinämaalaus Turun linnan rakastavaiset, siitä naisen puvun malli. Esilinnan puolella työskentelevien vartioiden pukujen malli tuli Kalanperkaaja-maalauksesta.
1970- ja 1980-luvuilla koko asiakaspalveluhenkilökunta ainakin talviaikaan kulki jakkupuvuissa. Kun vaatetus uusittiin, valmisti Topper mittojenmukaiset puvut, niitä oli sinisiä ja punaruskeita.
Pikku hiljaa linnassa on siirrytty keskiaikaisen mallin mukaisiin asusteisiin, joihin kuuluu surcout-päällipuku ja nilkkaan ulottuva aluspuku. Ei ole niin tarkkaa, minkä kokoinen henkilö pukuun sukeltaa, niin kiitollinen on malli. Vakinaisella henkilökunnalla on kullakin omat työvaatteet. Miehet eivät ole pukeutuneet keskiaikaiseen mekkoon, vaan he ovat saaneet pikkuruisen marjapuuronpunaisen liivin.
Oppaina toimivilla linnanneidoilla ja ritareilla on keskiaikaisen mallin mukaan tehdyt puvut. Samalla kun farkut vaihtuvat mekkoon, tulee historia lähelle. Ei haittaa, vaikka muurit vaikenevat, sillä oppaat kertovat.
Pitäisikö tässä kertoa seuraavaksi elävöittämisestä, joka tuo historian henkilöt tähän päivään. Silloin hyppää paikalle yli 700-vuotias narri. No, jätetään seuraavaan kertaan. Turun Sanomien artikkelissa on kuva Lumikuninkaan puvusta. Se kuuluukin jo ensi viikon ohjelmaan.

Комментарии к газетной статье

 В сегодняшнем номере газеты «Turun Sanomat» опубликована статья "Maarit шьёт средневековье". Здесь было бы уместно привести ссылку, но я не стану сразу капризничать, поскольку это мой первый блог, и это прекрасно, что у меня есть свой сайт и блог.  Мне нравятся те материалы, которые делаются на рабочем месте, в  рабочей обстановке,  там, где запускается в работу швейная машина.

Иногда я рассматриваю старые фотографии, на которых сотрудники музея одеты в исторические костюмы. В коллекциях музея можно найти самые старые костюмы Финляндии, и в первой половине прошлого века сотрудники музея иногда одевали их, по крайней мере, во время фотографирования. Теперь об этом даже подумать нельзя, к костюмам могут прикасаться только хранители музея, и только в белых перчатках. Костюмы старинные,  им уже пара сотен лет, хрупкие, уникальные. Да и очень редкая сотрудница музея могла бы вместиться в них, настолько тонкие талии были у наших прародительниц. Да и мужчины уже не являются такими субтильными.

Персонал музея, обслуживающий публику, получил костюмы,  подходящие для замка, вероятно, уже в 1960 годах. Работающая тогда в музее Ирма Саволайнен спроектировала ренессансный костюм, в который одевались билетный кассир и охранник праздничного зала. Образцом для костюма стала стенная роспись «Влюблённые замка Турку» в комнате привратника, её модель женского костюма. Образцом для костюма охранников, работающих в Переднем замке, стала картина «Чистильщик рыбы».

В 1970 -х и 1980-х гг. весь персонал, обслуживающий клиентов, по крайней мере, в зимнее время одевались в пиджачные костюмы. Когда одежда была обновлена, Топпер  начал изготовлять костюмы в соответствии с размерами, они были синие и красно-коричневые.

 Постепенно в замке осуществлялся переход к средневековым моделям одежды с аксессуарами, в том числе surcout-верхнему костюму и нижнему костюму, доходящему до голени. Не важно, какого размера является человек, ныряющий в костюм, настолько великодушна эта модель. Каждый работник из постоянного персонала имеет свою собственную рабочую одежду. Мужчины не одеты в средневековые платья, они получили  маленькие жилеты цвета красного ягодного мусса.

Крепостные девушки и рыцари, работающие экскурсоводами, одеты в костюмы средневековых моделей. Так же как джинсы уступают место платьям, история подступает всё ближе. Неважно, что стены молчат, поскольку экскурсоводы рассказывают.

Может надо здесь дальше рассказать об оживлении, которое позволяет переводить исторические персонажи в сегодняшний день. Тогда на место выпрыгнет 700-летний шут. Но, оставим это на следующий раз. В статье «Turun Sanomat» есть фото платья Снежного короля. Оно как раз относится к программе следующей недели.

9 kommenttia:

 1. Eikö ole jännää miten maailma muuttuu kun enää ei museohenkilökunta saa edes kokeeksi pukeutua oikeisiin museovaatteisiin. Ei kai se pelkästään siitä johdu, että vaatteet ovat nyt vanhempia ja hauraampia kuin ennen? Elävöittämisestä tosiaan kannattaa kertoa, mutta ehkä ensi kerralla. Hienoa kun tänne nyt viimeinkin ilmestyi jotain, hieno bloggaus! Onnea!

  VastaaPoista
 2. Kiitos onnitteluista. Otsikko unhtui tekstistäni ja kun menin muokkauspuolelle, en uskaltanut tehdä mitään, koska pelkäsin koko blogin otsikon muuttuvan. Sinä varmaankin osaat auttaa, kun olet ammatiltasi webdesigner.
  Museoon tulleet vaatteet ovat rauhoitettuja. Kun niitä koskettelee, ihosta tarttuu epäpuhtauksia ja vuosisatojen saatossa nuo näkymättömät sormeilut tuhoavat koko esineen. Siis jätän esineet mielihyvin konservaattorien huostaan.

  VastaaPoista
 3. Kun kirjaudut blogiisi, tulet "hallintapaneeliin" jossa "Uusi teksti" linkin jälkeen on "muokkaa tekstejä" linkki. Klikkaa "muokkaa" ja päädyt sivulla, jonne on listattu juttusi. Valitse "muokkaa" ja pääset muokkaamaan tekstiäsi. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
 4. Nyt muutin niin, että voi anonyymistikin kommentoida.

  VastaaPoista
 5. Hei Kirsti, huomaatko onnistuin laittamaan otsikon ja korjaamaan pari virhettä, se ei ollut vaikeaa lainkaan. Olet hyvä opettaja.

  VastaaPoista
 6. Osasin tulla sivullesi ja lukea, ja kommentoin kokeilemalla,osasinko toimia tässä kuten piti.
  Terveisin velhiksen Oinas.

  VastaaPoista
 7. Hienoa Oinas, tervetuloa kommentoimaan.

  VastaaPoista