perjantai 9. lokakuuta 2009

Mikä ihmeen haarapussi?Haarapussi on kaarevalta osaltaan avonainen ja aukosta voi sujauttaa sisälle monenlaisia tavaroita, esimerkiksi kirjoja ja kissoja. Haarapussia voi kantaa hartiahuivin tavoin. Tällä kertaa kyydissä olivat Viiru ja Mustapippuri. Veljesten kissan nimi oli Matti.

 

"Aapiskirja kourassa ja haarapussi olalla veljet astelivat perätysten pitkin kirkkotietä, sanaakaan vaihettamatta keskenänsä. Vihan vinhalla vauhdilla he vaelsivat: santa kihisi ja pussit keikkui; eivätkä he huomanneet, kuinka joutui tie." 

Mielikirjailijani Aleksis Kiven (10.10.1834 - 31.12.1872) Seitsemässä veljeksessä mainitaan haarapussi ja se sai minut ihmettelemään, minkälaisesta kantovälineestä on kysymys. Muutama vuosi sitten käynnistin omatoimisen yhden illan kestäneen tutkimuksen. Löysin haarapussin piirustukset, mutta nyt en löydä enää internetistä sivua linkitettäväksi.

Haarapussi on kahdesta kappaleesta ommeltu harteilla tai olkapäällä kannettava oiva laukku, pienoiskoossa siitä tulee käsilaukku ja vetoketjulla varustettuna vaikka rahapussi. Haarapussi tunnettiin jo keskiajalla.

Hyvää kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven päivää.

1 kommentti:

  1. Hei! Laittaisitko paremmat kuvat haarapussista? En oikein nyt tästä hoksaa, mistä nuo kädet menee sisään ja ulos?

    VastaaPoista