torstai 15. lokakuuta 2009

Koristelautanen - Turun linna
Sain ystäviltäni lahjaksi tasapohjaisen Kupittaan saven koristelautasen, jossa on kuvattuna Turun linna. Kaipa mallia ei hyväksytty, kun se ei koskaan päätynyt tuotantoon. Selvitin ehdotuksen tehneen taiteilijankin, mutta nyt en enää tavoita tietoa netistä. Samassa yhteydessä löysin kuvan vastaavanlaisesta mallilautasesta, joka esitti Korsholman linnaa. 

Koristelautasessa Turun linna on kuvatu satamanpuoleisesta päädystä ja piirros saattaisi olla 1960-luvulta. Nimikirjaimet ovat RL tai RK, muistelen että päädyin RK:hon. Joku Kupittaan saven erikoistuntija selvittää tämän hetkessä, mutta minun tutkimukseni tyssäsi heti alkuunsa ja kirjallisuuteen ei tällä kertaa ole mahdollisuus paneutua.

Lautaseni reunasta on napsahtanut palanen pois. 

Друзья подарили мне декоративную плоскодонную тарелку из глины Купитта, на которой изображён замок Турку. Она так и не была запущена в производство.  Я выяснила даже  имя художника, но теперь уже не могу найти информации в интернете. Вместе с этим я нашла изображение тарелки подобного же образца, на котором был представлен замок Корсгольм.

На декоративной тарелке замок Турку изображён со стороны порта, рисунок, возможно, относится к 1960-м гг. Инициалы были RL или RК, вспоминаю, что я решила, что это всё-таки RК. Кто-нибудь из специалистов по глине Купитта выяснил бы это в момент, но мои исследования застряли сразу в самом начале, и в этом случае нет возможности прибегнуть к литературе.

С края тарелки  отбит кусочек.

1 kommentti:

 1. Hei!
  Löysin tässä nettiä selaillessani tämän lautasen, joka on selvästi oma työni vuodelta -63 tai -64. Olin Kupittaan Savessa maalaamassa vuoden verran, kun olin päässyt ylioppilaaksi v.-63. Tämä matkamuistolautanen ei ole minun suunnittelemani vaan minulla oli malli edessäni, kun maalasin sen. Luultavasti se pala on lähtenyt siitä ja se on laitettu "mallikappaleeksi" ehkä tehtaanmyymälään.
  Olen etsinyt omia töitäni kirpputoreilta ja jotain löytänytkin.Maalasin paljon varsinkin Laila Zinkin malleja.
  Noissa matkamuistolautasissa ei muuten ollutkaan suunnittelijan nimikirjaimia, vain toteuttajan. Oma nimeni oli silloin Riina Laine,nykyään sukunimi on Rindell.
  Terv. Riina r.r.laine@luukku.com

  VastaaPoista