keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Ihmeellisiä itsestäänselvyyksiä Suomesta


Ammattikoulun pojat Roope ja Jouni rakentavat savusaunaa Turun linnan Isoon linnantupaan.


Mietin vuosia sitten, että Turkuun pitäisi rakentaa Suomi-näyttely. Mistä meidät on oikein tehty ja mitä kaikkea jännää maahamme liittyy. Halusin kertoa itsestäänselvyyksistä, joita emme oikeastaan huomaakaan, mutta  joita ilman emme voi olla. Tutkimusmateriaalia kertyi mappikaupalla.


Kun Aino Havukainen ja Sami Toivonen tekivät kirjan Tatun ja Patun Suomi, joka voitti Finlandia Juniorin 2007, pääsin harppauksen eteenpäin. Kirjan visuaalinen ulkoasu, leikillinen ote aiheeseen ja sisällön pätevyys hätkähdyttivät. Vaikka on tarkkana, sivuilta löytyy yllätyksiä useammankin lukukerran jälkeen.


Tatun ja Patun Suomi-näyttelyn rakentaminen Turun linnaan on kiivaimmillaan. Savusauna on katolla keikkuvaa harakkaa vaille valmis. Näyttelyn aihe on laaja ja mukaan voi ottaa vain pieniä asiakokonaisuuksia. Täytyy myöntää, että olen kiitollinen saadessani tehdä tämän näyttelyn.


Mitä sana suomalainen pitää sisällään? Meillähän on koko joukko muualta tullutta väkeä. Me itsekin olemme tulleet muualta. Romanit saapuivat tänne jo 1500-luvun lopulla. Turku ja turkulaiset ovat olleet varsin keskeisessä roolissa uutuuksien tuojana, sillä aika monet ilmiöt ovat saapuneet maahamme täältä kautta. Suomalaisuutta on paras tarkastella lintuperspektiivistä, kuten yhteistyökumppanimme rock-tähti tekee.

 

Enempää en nyt vielä kerro, sillä lehdistötilaisuus on edessäpäin. Toivottakaa nyt onnea hyvät ihmiset tai pistäkää peukut pystyyn, niin että kaikki sujuu ja näyttely valmistuu, sillä meillähän on menossa talkoovapaat, organisaatiomuutokseen liittyvät muutot ja infulenssakin uhkaa. Luulen kyllä, ettei Tatua ja Patua mikään lannista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti