torstai 4. helmikuuta 2010

Paalasmaa


Paalasmaa on Pielisen suurin saari ja Suomen korkein saari. Vaarat ovat yli 200 m korkeita (meren pinnasta). Saaria on kolme: Pääsaari, Toinen saari ja Kolmassaari. Olen käynyt saarilla monta kertaa ja nyt kävin taas. Oli sen verran kova myräkkä, ettei lossi päässyt rantaan ensi yrittämisellä, sitten pari saarelaista tuli paikalle työntelemään jäälauttoja syrjään. Lossit alkavat olla harvinaisuuksia, niitä on kolmisenkymmentä Suomessa.

Lapsena kävin Paalamaassa, jossa kasvoi tienpenkereillä mesikoita eli mesimarjoja. Saari on niistä kuuluisa. Kiipesin Karhuvaaralle katsomaan maisemia ystäväni Ainon kanssa. Kun poikamme oli pieni, kävimme saaressa tutustumassa kotileänpuiston poroihin. Saareen suunniteltiin urheilijoitten terapiakeskusta ja tursistit saivat ostaa virkistykseksi hapetettua vettä.

Paalasmaa muistetaan veneonnettomuudesta, jossa hukkui toistakymmentä nuorta. Minäkin muistan sen järkyttävän tapahtuman ja tunnelmat palaavat edelleen muistomerkkien äärellä. Keskikoulua Juuassa käynyt veljeni kertoi, kuinka hänen luokkalaisensa onnettomuudesta pelastunut tyttö oli raahannut hampaissaan koululaukun kirjoineen rantaan.

1 kommentti:

  1. Korjauksena, että tuo onnettomuudesta pelastunut tyttö ei raahannut koululaukkua hampaissaan vaan käsivarrellaan.

    VastaaPoista