sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Taas vähän sirkusta
Nina pääsi kuvaan kokki Prof. Pluffon kanssa.
Balleriina hevosen selässä-kirja ja kissamme Mustapippuri.


Kun saimme valmiiksi Edit Kleinbarthin kirjan Balleriina hevosen selässä, arvelin osuuteni sirkushistorian pelastamisessa olevan täytetty. Ei sitten mennyt kauaakaan, kun pyysin Editiä kaivamaan albumit esille. Sirkusvalokuvia on säilynyt maailmassa paljon, mutta hyvämuistisen Editin kuvamuistot kannattaa kirjata ylös. Mustavalkoisissa 1900-luvun alkupuolen kuvissa on tarunomaisuutta ja eksotiikaa. Kuvissa on kimonopukuisia kiinalaisia hiusakrobaatteja ja arabiryhmä Ergi.

Aloin järjestellä valokuvia eri sirkustaiteen lajien mukaan. Jo akrobatian yhteydessä törmäsin permantoakrobaatteihin ja ilma-akrobaatteihin, hiusakrobaatteihin, norkeusakrobaatteihin ja voima-akrobaatteihin. Siten jouduin kirjavan sirkussanaston viidakkoon. Mihinkä järjestykseen kuvat pitäisi laittaa? Ja sitten kun pellet tekevät tasapainotemppuja, pitääkö kuvat sijoittaa klovnien yhteyteen vai akrobaatteihin. Kuvista löytyvät muun muassa Veljekset Pauli, The 5 Original Critton, Ma Chany You, Nippon-ryhmä, Geschwister Diek, 2 Rogge´s, Truppe Zenetti, 2 Collards, Dubsky, The 7 Heraldes, käärmeihminen W. Langendorff, Mephisto ja veljekset Benetti.

Tulin juuri laivaristeilyltä Turku - Tukholma - Turku. Siellä oli lapsiyleisön vetonaulana klovni taikuri Professori Pluffo, jonka olen aikaisemmin nähnyt esiintyvän Sirkus Finlandiassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti