keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Nuket kertoivat linnan historiaa


Nukketeatterilla oli myynnissä oheistuotteena mm. paitoja.


Brinkkalan Ullakkogalleriassa on "Unia ullakolla", suomalaisen nukketeatterin satavuotistaipaleen kunniaksi tehty näyttely ja samalla sen on Kitta Saran 25-vuotistaiteilijajuhla. Työni sivusi 1980-luvun puolivälin jälkeen nukketeatteria, kun Kitta toetutti Daniel Hjortista kertovan nukketeatteriesityksen Turun linnaan. Ohjaajana toimi virolainen Rein Agur. Virossa nukketeatteri oli jo ottanut paikkansa, Tallinnan vanhassa kaupungissa oli useakin nukuteatteri.


Daniel Hjort-esitys pohajutui Weckselin näytelmään, joka kertoo nuijasodan loppuun liittyvistä tapahtumista. Aihepiiri sopi hyvin Turun linnaan, jossa tapahtui runsas 400 vuotta sitten sodan loppunäytös, jonka Albert Edelfelt kuvasi maalauksessaan Kaarle herttua herjaa Klaus Flemingin ruumista vuonna 1878. Maalauksessa vasemmalla on nuori Daniel Hjort, jolla kenties oli oma osuutensa sodan loppuratkaisuun. Wecksel oli nuori mies kirjoittaessaan menestysnäytelmän, sitten hän sairastui ja vietti loppuelämänsä 45 vuotta Lapinlahden mielisairaalassa.


Nukketeatterin tuominen Turun linnaan aiheutti vavistusta perinteiseen museotoimintaan tottuneiden joukossa, vaikka esitystä sinänsä pidettiin tasokkaana. Vierastettiin myös nukketeatteria aikuisille tarkoitettuna taiteena. Daniel Hjortissa ei leikitty pienten nukkien kanssa, vaan historian henkilöt olivat ihmisen kokoisia, vahvapiirteisiä, rumia tai rumankauniita. Teatteriesitykseen saattoi sitä paitsi sisältyä Sanoma. Keskiajallakin valaistiin pyhimyslegendoja ja poliitiikan kiemuroita nukketeatterin keinoin. Kenties Turun linnassakin.


Kitta oli ainakin kymmenen vuotta aikaansa edellä, mutta kenties hän tasoitti tietä tuleville taiteentekijöille Turun linnassa. Ohjaaja Rein Aguria kuunnellessani sain vaikutelman, että ajatus Viron itsenäisyydestä eli vahvana kulttuuripiireissä.


Onnittelut nukketeatterille ja Kitta Saralle!


Ullakkogalleria

Brinkkala, 3. krs. Vanha Suurtori 3, 20500 Turku, Avoinna ti – pe klo 12 – 19, la – su klo 11 – 17, Vapaa pääsy


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti