Nukkatapetin kuviot ovat punaista ja vihreää. Barokkitylinen messinkilampetti heijastaa kynttilänvaloa huoneeseen. Rajaus Pekka Kujanpään kuvaamasta postikortista.
Turun linnan Punainen empirehuone muutettiin peruskorjauksen jälkeen varhaisrokokoohuoneeksi (1710-1735), jota sanotaan myös myöhäisbarokkihuoneeksi. Empire-huoneelle tarvittiin suurempi tila, joka sitten järjestyikin ylemmästä kerroksesta.
Huoneen seinät on verhoiltu nukkatapeteilla, joiden malli saatiin Paraisten Kirjalasta. Alkuperäisiä tapetin palasia on seinällä lasin alla yleisön nähtävänä, osa jäi tutkimuskäyttöön varastoon. Loppuosa huoneen seinistä päällystettiin kopiotapetilla, jonka valmistivat Juha Stenberg ja Tarja Johansson.
Tapetin kuviot maalattiin shabluunan avulla. Ensin maalattiin punainen väri ja märän kuvion päälle siroteltiin paksu kerros nukkaa. Kun maali oli täysin kuivunut, ylimääräinen nukka harjattiin pehmeällä harjalla pois. Sen jälkeen valmistettiin vihreät kuviot. En kyllä muista, kumpika väri tehtiin ensin. Lopputulos on voimakkaan puna-vihreä, vaikka alkuperäiset tapetinkappaleet ovat väriltään haaleita. Tapetit ovat kuitenkin olleet yhtä kirkasvärisiä, siitä ovat todisteena oven kamanalistan alle jääneet haalistumattomat osat, jotka ovat yhtä värikkäitä.
Nukan hankkiminen oli monimutkainen juttu. Saimme tiedon, että sitä löytyisi Norjasta ja yritimme jäljittää firman yhteystietoja. Lopulta selvisi, että sopivaa nukkaa on pienoisrautateiden maisemien pinnoittamisessa käytetty nukka, vihreällä saadaan ruohikko maisemaan. Firma oli Turussa ja ongelma ratkesi. Tapettikaistaleet valmistettiin muistaakseni lumppupohjaisesta akvarellipapereista, joiden koko ja materiaali vastasivat myöhäisbarokin tapetin materiaalia.
Näin saimme ensimmäiset tyylihuoneet aikajärjestykseen: varhaisrokokoohuone, rokokoosali, kustavilainen huone, kustavilainen kuninkaanhuone. No, sitten mennäänkin ajassa taaksepäin, kun astutaan Brahen saliin.
Mutta nythän museokierros on kulkenut runsaan vuoden ajan vaihteeksi vastakkaiseen suuntaan eli tee niin tai näin, aina väärinpäin. Myös yläkerran empiretyyliin sisustettu huone jouduttiin ottamaan työtilaksi. Käyttötarkoituksen ja sisustuksien muuntelu ei ole mitään uutta linnan historiassa, kukin aikakausi tekee omat ratkaisunsa. Mielestäni nykyisin esillä olevat eri aikakusien tyyliin sisustetut huoneet on toetutettu tasokkaasti, sillä tekijöinä olivat taitavat mestarit.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti