Turun linnassa on Brahen salin lisäksi toinenkin 1600-lukua edustava tyylihuone, Kultanahkatapettihuone. Se on saanut nimensä tapettien mukaan.
Kultanahkatapettihuone oli esilinnassa jo ennen peruskorjausta ja silloin seinät oli peitetty aidolla kultanahkatapetilla niin pitkälle kuin sitä riitti eli vähän toista seinällistä. Vanha tapetti on peräisin joen partaalla keikkuneen Uskelan kirkon sakaristosta. Peruskorjauksen jälkeen uudelleen huonetta sisustettaessa aidot tapetit jätettiin tutkimuskäyttöön, oven viereen laitettiin lasin alle näytteeksi pari levyä alkuperäistä tapettia ja sitten kopiotapettia tehtiin niin paljon, että sitä riitti kaikille seinille.
Kopiotapetin valmisti Juha Stenberg kehittäen menetelmän ja tehden työn varmalla kädellä. Ammatillataan hän on automaalari, museossa työskennellessään hän toimi konservointiapulaisen nimikkeellä eläkkeelle siirtymiseen asti.
Kultanahkaa on valmistettu lampaan, vuohen ja sian nahasta. Nahkaan on puristettu kohokuvioita ja uurteita ja sitten on suoritettu pintakäsittely. Kultanahkalla vuorattiin seiniä ja päällystettiin huonekaluja. Aikanaan kultanahkajäljitelmiä on tehty papaerista. Turun linnan tyylihuoneen tapetit on tehty muovista vuonna 1988.
Kopiotapetin valmistusvaiheet:
1. Juha teki alkuperäisestä tapettilevystä silikonimuotin. Tai muistaakseni kahdesta, jolloin syntyi kuviokokonaisuus.
2. Muotin päälle sideharso ja sen päälle joku muovisekoitus. Muovilevyyn tuli alkuperäisen mukaiset uurteet ja kohoumat. Tapettilevyn kuivuttua muovilevy irtosi muotista.
3. Muovilevyn maalaus kullalla.
4. Harmaan värin maalaaminen.
5. Mustat kaarevat kuviot - tosi tarkkaa työtä tämä kaikki.
6. Levyjen patinointi.
7. Tapettien kiinnitys seinille niin että kuviot osuivat kohdakkain.
Ensimmäinen maininta Uskelan seurakunnasta on vuodelta 1329, joten olkoon tämä juttu onnittelukirjoitus 680 vuotiaalle seruakunnalle, jonka nimikin on jo uponnut Salon seurakuntaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti