perjantai 19. kesäkuuta 2009

Sairaskertomus

Organisaation muutoksesta johtuen jouduin helmikuussa vaihtamaan työhuonetta ja taloa, joten huoneeni ei ole enää Turun linnassa. Nykyään tavoitteena on tiimityöskentely, joka mahdollistuu, jos tiimin jäsenet työskentelevät saman katon alla. Jouduin mukaan ensimmäiseen aaltoon, joka vei minut puolen kilometrin päähän linnasta. Olen ennenkin työskennellyt Kalastajankatu 4:ssä, joten kotiuduin sinne nopeasti, kun huoneet ja työkaverit ovat entuudestaan tuttuja. Irtautuminen linnan päivittäisistä rutiineista ja osin tehtävistäkin, antoi mahdollisuuden uuteen alkuun.

Tuleva huoneeni oli vain paperilla, joten olin tuuliajolla pari päivää, kunnes asetuin ainoaan tarjolla olevaan tyhjään huoneeseen. Jo ensimmäisenä päivänä kuulin vihjailuita homeesta ja huoneen inhasta hajusta. Minustakin huoneessa oli kumman imelä tuoksu, mutta aikataulutetut tehtävät, jotka painoivat päälle, tekivät minut suurpiirteiseksi ja istahdin tietokoneen ääreen, joka oli parempi kuin kone entisessä huoneessani. Sitä paitsi entinen koneeni oli muuton yhteydessä menettänyt tilapäisesti muistinsa. Keskityin tehtäviini ja nautin työrauhasta, vaikka joidenkin töiden hoitaminen tuli epäkäytännölliseksi. Useat pyöräilymatkat linnaan ja takaisin sopivat kuitenkin minulle, joten en muuttoa kovin syvästi surrut. Työyhteisöä jäin kaipaamaan, mutta suunnitelman mukaan tulevaisuudessa tiimit yhdistävät meidät jälleen saman katon alle.


Oltuani noin kuukauden uudessa työhuoneessani silmiäni alkoi kirvellä, naamani punoitti ja huulet kihelmöivät. Kysäisinkin, onko huonetta tutkittu ja sain epämääräisen vastauksen, että kyllä on. Haju johtuu ikkunanpuitteiden lahoamisesta. Viikonloppuina oireet katosivat. Alkoi loma ja ensimmäisenä päivänä sairastuin kuumeeseen ja yskään ja peruin lomamatkani. Kun kahden viikon perästä palasin töihin, olin kunnossa. Sitten meni kuukausi ja alkoi yskä ja äänenkäheys ja sain kolmen päivän sairasloman, jonka jälkeen tunsin olevani jälleen terve. Työhuoneen kunto oli possa oloni aikana kartoitettu ja homettahan sieltä sittenkin löytyi, näkymätöntä, salakavalaa. Sain lennossa toisen työhuoneen ja myös viereisen huoneen asukas lähti evakkoon. Tiloihin on tiedossa ikkunaremontti.


Työolot korjaantuivat ratkaisevasti ja jälleen pääsin töiden kanssa vauhtiin. Maisemakin on kiinnostava. Huoneen ikkunasta on näkymä kalalokin pesälle, joka on rakennettu kiikkerään paikkaan kattotasanteelle. Järjestelin Valpurin velholeiriä, kahden viikon rupeamaa, joista neljä päivää vietettiin Turun linnassa. Leiriläiset pääsivät johdollani tutustumaan linnan kellareihin ja torniin, paikkoihin, joihin ei yleisö tavallisesti pääse. Tiloissa on maalattia ja niissä vuosisataista pölyä. Leirin jälkeen sairastuin yskään ja ääneni häipyi lähes kokonaan. Nyt minulla on sairasloma, lääke yskään, antibiotit ja astmapiippu. Onko tämä pysyvä tila, yliherkkyys, joka iskee heti kun ilma on muutakin kuin ilmaa? Jokohan kalalokin poikaset ovat kuoriutuneet?

4 kommenttia:

 1. On ne varmaan jo paitsi kuoriutuneet, myös lentäneet pesästä. Lintujen lapsuus on hämmästyttävän lyhyt.

  Kyllä sinun pitää nyt alkaa ottaa allergiajutut vakavasti.

  VastaaPoista
 2. Totta puhut, Kirsti, esim. homeallergia pitää ottaa vakavasti. Onko sitä periaatteessa terve, jos reagoi homeeseen? Vai onko vain yliherkkä, jos tulee oireita ennen kuin itse muuttuu homesieneksi.

  VastaaPoista
 3. Oletko päässyt missään vaiheessa ammattitautitutkimuksiin? Lisää aiheesta http://homejaterveys.net

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä ja linkistä. En ole ollut tutkimuksissa, sillä tällä hetkellä ei mikään vaivaa, mutta tilanne voi muuttua siinä vaiheessa, kun pidän talvella työhuoneen ikkunaa kiinni ja jos uudessakin työhuoneessa on joku viheliäinen itiöpesäke.

  VastaaPoista